‘Om al wat leeft’ – duurzaamheid en christelijke spiritualiteit
Zaterdag 30 november (10.30u tot 16.30u), Aanmelden vóór 28 november
Duurzaamheid staat eindelijk hoog op de maatschappelijke agenda. We worden – op een steeds urgentere manier – uitgenodigd om stil te staan bij de kostbaarheid en kwetsbaarheid van deze schepping. Maar waar halen we de kracht en inspiratie vandaan om ons leven écht om te gooien en de zorg voor de aarde (weer) centraal te stellen? Tijdens deze dag onderzoeken we wat de christelijke spiritualiteit ons op dat vlak te bieden heeft. Daarnaast is er ook ruimte om je te laten inspireren door een verdiept contact met de natuur tijdens wandeling en meditatie.
Tijdens de lezingenronde in de ochtend vertelt Trees van Montfoort over haar onderzoek naar een theologie die recht doet aan vrouwen en aan de aarde. In haar boek Groene theologie herleest ze de Bijbel en verwerkt ze de inzichten van verschillende ecofeministische theologen. Tegenover het begrip rentmeesterschap plaatst ze Vrouwe Wijsheid. Vervolgens laat Marjolein Tiemens ons zien op welke manier de pauselijke encycliek Laudato si’ ons kan inspireren tot een meer duurzame manier van leven. De paus nodigt ons uit tot een ‘ecologische bekering’. Daarbij verwijst hij veelvuldig naar Franciscus van Assisi, de kleine arme die in harmonie leefde met de aarde en de armen.
In de middag staan er verschillende workshops op het programma:
Trees van Montfoort geeft ons een inleiding in de ecofeministische theologie van Catherine Keller, die mystiek, postmoderne filosofie en moderne natuurkunde inzet voor een verrassende uitleg van christelijke bronnen. Trees van Montfoort is onderzoeker, theoloog en journalist, auteur van het boek Groene theologie (Skandalon 2019). Zie www.VanMontfoortCommunicatie.nl.
Marjolein Tiemens duikt met ons in het Loflied der Schepselen, het Zonnelied. Franciscus van Assisi dichtte dit lied aan het eind van zijn leven toen hij uit een diepe crisis ontwaakte. Heel de schepping zingt de lof van de Schepper. We onderzoeken op een creatieve manier hoe dit lied ons raakt en delen dit met elkaar. Marjolein Tiemens is opgeleid als biologisch plantenveredeler. Binnen haar bedrijf Groengeloven biedt ze workshops en lezingen aan op het terrein van 'groen geloven en duurzaam doen'. Ze is een promotor van Laudato si' en voorzitter van de werkgroep 'Theologie, kerk en duurzaamheid' (RvK).
Marieke van Andel neemt ons mee op een WonderWandeling, een uitnodiging om je eigen lichaam en de natuur om je heen te ervaren vanuit rust, verbinding en verwondering. Marieke van Andel is natuurcoach, culturele antropologe en dol op groen. Vanuit haar bedrijf ‘Jewildenatuur’ geeft ze workshops en individuele coaching.
Begeleiding: Trees van Montfoort, Marjolein Tiemens & Marieke van Andel
Datum: zaterdag 30 november
Tijd: 10.30u – 16.30u, inloop vanaf 10.00u
Deelnemers: (m/v), max. 25
Kosten: € 25 (incl. koffie, thee en lunch)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.: vóór 28 november